Norgejobbet förenklar vårt livspussel


Henrik Sahlin

Så får tvåbarnspappan Henrik mer tid över för familjen.

Året var 2007 och Henrik Sahlin jobbade som sjuksköterska inom Stockholms läns landsting. Hans fru gjorde en studieresa till Afrika och Henrik tog då tillfället i akt att söka sitt eget äventyr i Norge:

”Det är faktiskt jätteenkelt för en svensk sjuksyster att få norsk legitimation – en blankett, några stämplar och en liten avgift, sen är det klart. Dessutom är det oftast brist på personal och svensk arbetskraft har gott rykte i Norge – arbetsgivarna uppskattar vår höga arbetsmoral. Men mycket är annorlunda och man måste vara beredd att anpassa sig till deras sätt att jobba.”

En praktisk skillnad är att de läkemedel man har att hantera ofta har helt andra varumärken än i Sverige, även om de generiska namnen självklart är desamma. Det tog lite tid att nöta in de norska namnen, berättar Henrik.

Mer kvalitetstid med barnen

Efter ett första treveckorspass i Norge vände Henrik hem igen, bland annat för att komplettera sin utbildning. Idag är han legitimerad narkos- och intensivvårdssköterska. Men äventyret hade gett honom blodad tand och när han återvände till Norge i december 2008 följde frun med – även hon utbildad sjuksköterska.

Med två norska löner kunde det unga paret både köpa lägenhet och snabbt betala av sina studieskulder. Henrik varvar intensiva tvåveckorspass i Tromsö med treveckorsperioder med familjen i Stockholm. Och nu är det inte i första hand pengarna som lockar.

”Vårt livspussel har blivit mycket enklare och jag får mer tid över för familjen. I Tromsö försöker jag få så mycket övertid som möjligt och får betydligt bättre betalt för det än i Sverige”, berättar Henrik. ”Men när jag är hemma ser jag till att vara tillsammans med min fru och våra två barn så mycket som möjligt. Jag jobbar precis så lite eller mycket jag vill, genom bemanningsföretaget Dedicare.

Antingen får jag en lista med förslag på arbetspass, eller också talar jag om när och var jag vill jobba. På det viset kan jag se till att vara hemma när barnen är vakna. Det är en rätt idealisk situation.”

Norska löner – och norska kostnader?

Levnadskostnaderna i Norge är visserligen avsevärt högre i Norge än i Sverige, men Henrik upplever ändå att han får betydligt mer pengar kvar i den egna plånboken.

Inkomstskatten är ungefär densamma som i Sverige, den exakta procentsatsen beror bland annat på var i Norge man bor. De ekonomiska villkoren varierar för övrigt med olika arbetsgivare, och i Henriks fall ingår både bostadsbidrag och betalda resor i förmånspaketet:

”Här i Tromsö delar jag lägenhet med ett par kolleger och när jag är här jag gör jag inte så mycket mer än jobbar, äter och sover. Så jag har inte så höga kostnader och så småningom lär jag få en viss pension även från Norge. Men man måste se till att välja seriösa arbetsgivare och seriösa bemanningsföretag.”