Bygga effektiva lag och skapa starka team: En intervju med Claes Hellgren

Att utforska dynamiken bakom effektiva lag och starka team är som att avslöja hemligheterna bakom framgång. För Claes Hellgren, en av Sveriges mest framstående handbollsspelare genom tiderna och en Olympic Coach, är detta en resa som började med fascinationen för kraften i gemenskap och samarbete. Under en föreläsning och frukostseminarium för Dedicare Life Science delade han med sig av sina insikter om hur man bygger, hanterar och förstärker lag och team.

”Jag blev fascinerad av att se lag som arbetade tillsammans mot gemensamma mål”, delar Claes med sig. ”Det är som att studera den biologiska naturen och förstå varför vissa djur överlever i tuffa förhållanden. Samarbete är nyckeln till framgång, både på handbollsplanen och i affärsvärlden.”

Genom åren har Claes och hans lag stått inför utmaningar som testade deras styrka och uthållighet. Men i stunden av motgång är det grundläggande att hålla fast vid lagets kärnidé och förberedelser, påpekar han. ”När allt går bra är det lätt att glömma vikten av grundläggande förberedelser”, säger Claes. ”Men det är just då vi måste vara ännu noggrannare och hålla fast vid vår idé och strategi.”

Balansera individualitet och samarbete

Att skapa en stark mentalitet inom laget är avgörande för framgång. För Claes handlar det om att se det bästa hos varje individ och förstärka deras styrkor och kompetenser. ”Jag tror på att leta efter det som är bra hos människor och förstärka deras positiva beteenden”, säger han. ”Det handlar också om att vara en förebild och inspirera genom ens egna handlingar.”

Det är viktigt att alla känner sig sedda och värderade, samtidigt som vi arbetar tillsammans mot samma mål.

Men hur balanserar man individualitet och samarbete inom gruppen? Claes förklarar att det handlar om att anpassa träningen efter individens behov inom ramen för lagets mål och vision. ”Det är viktigt att alla känner sig sedda och värderade, samtidigt som vi arbetar tillsammans mot samma mål”, säger han.

När det kommer till att upprätthålla motivation inom laget, är det enligt Claes viktigt att visa omtanke och skapa en positiv atmosfär. ”Det handlar om att se till att alla har glädje och omtanke när de kommer till oss”, säger han. ”Att skapa en miljö där alla trivs och utvecklas är avgörande för att upprätthålla motivationen, särskilt under utmanande perioder.”

Att vara närvarande och inspirerande ledare

För att effektivt leda och inspirera ett team mot gemensamma mål, betonar Claes vikten av att vara närvarande för dem man leder och att vara en förebild för laget. ”Jag är där för dem jag tränar och leder”, säger han. ”Det handlar om att göra dem jag är där för bättre.”

Men hur överför man principerna för att bygga ett framgångsrikt lag till andra områden? Claes påpekar att även om prestation och resultat är mätbara inom idrott, är det viktigt att fokusera på delmål och prestation även inom affärsvärlden. ”Det handlar om att sätta tydliga och konstant kommunicerade mål”, säger han. ”Att skapa och upprätthålla en stark och fokuserad grupp kräver en klar vision och målinriktad kommunikation.”

Hantera konflikter och skapa harmoni

Att hantera konflikter inom laget och upprätthålla harmoni och samarbete är en del av ledarskapsresan. För Claes handlar det om att låta laget sätta normer och värderingar tillsammans, och att ha regelbundna individuella samtal för att underlätta för konfliktlösning och en harmonisk arbetsmiljö.

Genom att följa Claes Hellgrens erfarenheter och insikter får vi värdefulla lärdomar om hur man bygger och stärker effektiva lag och team. Med en tydlig vision, fokus på individens styrkor och en positiv arbetsmiljö kan vi skapa starka och framgångsrika grupper som når sina mål tillsammans.

 

Intresseanmälan Dedicare Life Science

Intresseanmälan för dig som vill höra mer om hur vi kan hjälpa dig och din verksamhet med rätt kompetenser inom life science. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort!

  • Vi bryr oss om din personliga integritet. Dedicare behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i vår integritetspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.