Dedicare Life Science – från startup till MästarGasell

Det var med en stark tro på att göra skillnad inom life science och leda med lika delar hjärna och hjärta som Johan Walde tillsammans med två duktiga rekryterare tog steget – de startade kompetensförsörjningsbolaget H&P Search & Interim på nyåret 2015. Verksamheten växte och 2022 blev bolaget en del av Dedicare, från hösten 2023 under det nya namnet Dedicare Life Science. Med tre gaseller på trofépallen och nu också den fina utmärkelsen MästarGasell 2024 från Dagens Industri, blickar de nu framåt tillsammans i sitt växande team. Vi har pratat med Johan om hur allt startade, vad som lett till deras framgång och planerna för framtiden.

Innan vårt samtal börjar hör jag hur Johan berättar för några kollegor om sina helgplaner. Han ska bli uppvaktad av några vänner från studietiden i Lund efter att nyligen ha fyllt 60 år. Johan berättar att det var just i Lund som allt började. “Jag gjorde mitt examensarbete för ett medicintekniskt bolag och bestämde mig där och då att det var detta jag ville arbeta med – inom det som sen kom att kallas life science. Jag ville använda min examen inom ekonomi och samtidigt göra gott”. Sagt och gjort, Johan började arbeta inom läkemedelsindustrin, fick flera olika ledarbefattningar under åren som gick och skapade ett stort nätverk.

Efter 25 år på stora, stabila bolag inom life science, vad var det som avgjorde att du ville kasta dig ut starta H&P Search & Interim (nu Dedicare Life Science)?
— Jag hade bestämt mig sedan en tid tillbaka innan 2015 att bli egen, men inte som ensam konsult som jag själv varit tidigare, utan denna gång tillsammans med ett gäng andra med liknande värderingar. Rekrytering är en kombination av sälj, människor och coachning – vilket är det jag tycker är roligt och som jag har stor erfarenhet av. Det föll sig naturligt att starta något inom detta. Jag ville fortsätta inom life science och dra nytta av mitt nätverk.

Johan berättar att han träffade flera rekryterings- och konsultbolag för att se hur de arbetar och det var på ett av dessa bolag som han träffade sina framtida medgrundare. “Vi klickade kring grundprincripen ”en för alla, alla för en”. Ett bolag där man delar på kunder, kandidater och delar medgångar och motgångar tillsammans”. De tre skakade hand och efter nyår 2015 startade de H&P Search & Interim.

Vad gick ni in med för vision?
— Vår ambition blev att vara det självklara valet för kompetensförsörjning i Norden inom life science området. Konsultlösningar eller rekrytering – vi ska hitta den rätta och bästa matchningen för varje roll. Alla i teamet ska vara verkliga proffs och kunna life science-branschen inifrån och ha eget starkt ledarskap.

Och denna ambition är samma idag?
— Absolut, vi ska kunna allt inom kundbolagens kärnverksamhet och förstå vad våra kunder och kandidater pratar om. Oavsett om det gäller vetenskapliga eller kommersiella roller. Allt ifrån assistenter till VD-nivå. Att alla i teamet har gedigen erfarenhet av industrin gör också att vi kan utmana och leverera precis den kompetensen kunderna behöver. Det är vår styrka.

När en av medgrundarna gick i pension 2017 kom Torbjörn Ströberg och Leif Olsson in som nya delägare.  Torbjörns vetenskapliga bakgrund och Leifs kommersiella skapade ytterligare bredd i teamet, där alla hade något unikt att bidra med och lära varandra. Det var då tillväxtresan startade på riktigt. “Vi ville öka organisationen i en så långsam takt att varje medarbetare kunde sätta sin prägel på organisationen samtidigt som vi växte” berättar Johan.

Ni blev ganska snabbt tilldelade utmärkelsen Gasellföretag från Dagens industri inte bara en utan tre gånger, vad är era framgångsfaktorer?
— För det första står vi för att alltid leverera den högsta kvalitén. För det andra har vi alla en gedigen erfarenhet från industrin själva och samtidigt kompletterar vi varandra på ett bra sätt i ett starkt, prestigelöst team. För det tredje och kanske viktigast av allt: vi tar hand om våra kunder och kandidater, oavsett om det landar i ett uppdrag eller samarbete är vi extremt måna om våra relationer. Omhändertagande och inlyssnande, det är en självklarhet för oss.

”För oss är det viktigaste att ta väl hand om våra kunder och kandidater”

Tillväxtresan fortsatte och 2022 förvärvades H&P Search & Interim av Dedicare. Ett år senare, 2023, blev de en del av Dedicare fullt ut under namnet Dedicare Life Science.

Hur var det att bli en del av Dedicare?
— Det har varit en spännande resa och nu börjar vi landa på riktigt i vårt samarbete. Vi har hittat ett bra sätt att gynnas av de resurser och den styrka som Dedicare har som Nordens största rekryterings-och konsultföretag inom vård och social omsorg samtidigt som vi bidrar med en inriktning som Dedicare tidigare inte hade.

Samtidigt som ni har etablerat er som Dedicare Life Science fick ni också den fina utmärkelsen MästarGasell 2024, stort grattis!
— Tack! Eftersom vi fått utmärkelsen Gasellföretag tre gånger på kort tid, så blev vi nu utsedda till MästarGasell 2024. Det har tagit ungefär ett halvår efter att vi blev Dedicare Life Science att komma att lära känna nya rutiner och processer samtidigt med det vanliga arbetet med kunder och kandidater och nu är det full fart på verksamheten. Därför är det extra roligt att vi samtidigt som denna stora förändring skett också fått en MästarGasell. Jag känner en stolthet inför det och vad vårt team åstadkommit.

Nu har vi pratat mycket dåtid och nutid, vad är visionerna och planerna framåt?
— Vår närmaste stora plan är att vi i ännu större omfattning kommer att jobba nordiskt då våra kunder ofta är nordiska. Med detta växer vårt team och vi ska nu hitta rätt seniora medarbetare som kan hjälpa oss att få en starkare lokal närvaro i de olika nordiska länderna. Det känns väldigt spännande.

Vad kan man förvänta sig om man blir en del av Dedicare Life Science?
— Teamarbete och högsta kvalité! Vi lär oss av varandra och delar våra kunskaper, vi delar också på vad teamet åstadkommer. Varje medarbetare bidrar med något viktigt och man får ett stort ansvar med en bred och omväxlande arbetssituation. Vi ser verkligen fram emot att bli fler och ytterligare stärka vårt varumärke som den ledande nordiska aktören inom life science!


Kontakta oss

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med konsult-och rekryteringstjänster inom life science? Eller är du intresserad av att bli en del i vårt team? Maila oss direkt på lifescience@dedicare.se. Vill du nå oss på telefon så är du varmt välkommen att ringa oss på + 46 (0)8 678 10 80.

Vi ser fram emot att höra från dig!