Dedicare möter: Socionomen Anela som tidigt satte upp målbilden att bli konsult

Socionomen Anela visste tidigt i sin karriär vart hon ville och målbilden var att bli konsult. Att välja konsultlivet benämner hon själv som det bästa valet hon gjort i livet då det ger henne en mer flexibel vardag och främjar hennes största intresse som är att resa. 

Anela Socionomkonsult
Foto: Privat

Namn:Anela  
Ålder: 26 år 
Yrke: Socionom 
Jobbat som konsult hos Dedicare: Sedan oktober 2021

Berätta lite om ditt nuvarande uppdrag
– Just nu är jag på uppdrag i Uppsala och har tagit mig an ett för mig helt nytt område, socialpsykiatri. Jag jobbade inom äldreomsorg tidigare och jag tycker att det är väldigt spännande att få möjligheten att jobba inom ett nytt område och utvecklas i den här riktningen. Jag trivs jättebra med mina kollegor och att få lära mig mycket nytt! Jag uppskattar också att uppdraget är flexibelt, jag är på kontoret två dagar i veckan och jobbar hemma tre dagar, med fria arbetstider.  

Vad var det som gjorde att du ville bli konsult?
– Min karriär startade i Sandviken där jag jobbade som biståndshandläggare och hade en tillsvidareanställning. Det fanns två socionomkonsulter på arbetsplatsen och jag blev genast nyfiken på hur det var att jobba som konsult. De berättade om hur de bor, hur deras liv ser ut och arbetsvillkoren. Båda hade som fritidsintresse att resa, vilket de gjorde mellan uppdragen. Då blev jag intresserad och satte upp som mål för mig själv att bli konsult.  

Anela berättar vidare om sina mål, ambitioner och hur hon sökte sig till Dedicare när hon hade samlat på sig tillräckligt med erfarenhet och därefter blev konsult på heltid. Hon trivs väldigt bra med upplägget som hon har just nu och värdesätter flexibiliteten som sätter guldkant på livet. 

 

”Jag har ingen aning om vart, men någonstans ska jag och det känns spännande!”

När Anela är ledig mellan sina uppdrag så reser hon gärna. Bilder: Privata

Har livet som konsult påverkat ditt liv och din vardag, och i så fall på vilket sätt? 
– Det är så smidigt och just nu när jag jobbar en del hemifrån så kan jag direkt efter att jag slutat jobba byta om och gå till gymmet. Det sparar väldigt mycket tid. Dessutom öppnar det upp för längre ledigheter, som var en av mina målbilder när jag sökte mig till Dedicare. Jag gillar att resa, så just nu planerar jag en resa inför sommaren. Jag har ingen aning om vart, men någonstans ska jag och det känns väldigt spännande. Förra året tog jag ledigt i två månader och då valde jag också att resa under den ledigheten. 

Hur har du blivit mottagen av kollegor när du är ute på uppdrag? 
– Jag blir alltid väldigt fint bemött. Oftast ser de nya kollegorna framemot att jag ska komma och hjälpa till och avlasta dem. Jag känner mig så uppskattad som konsult och det bygger verkligen motivationen och viljan att leverera. Cheferna uppskattar en, kollegorna och konsultchefen likaså. Jag känner att jag får positiv bekräftelse hela tiden och jag mår så bra av det. När jag varit ute på mitt allra första uppdrag så fick jag en jättefin present och ett tillhörande kort som det stod ”Du är ljuset i mörkret”, det var så fint för det kändes verkligen att jag hade kunnat hjälpa dem och avlastat när de behövde det som mest.

Har du något guldkorn du vill dela med dig av eller tipsa andra konsulter om?
Ja, jag hade den finaste sommaren i Söderköping. Jag hade aldrig varit i Söderköping tidigare och tog ett uppdrag där som stäckte sig över sommaren och lite till. Det blev verkligen ett minne för livet. Jag var turist efter jobbet och lärde mig bland annat att Söderköping är ett paradis för den som älskar glass. Det är en så mysig semesterstad med mycket liv och rörelse. Jag är så glad att jag fick möjligheten att åka dit för att jobba och uppleva staden och kan verkligen rekommendera andra att åka dit!  

Konsultjobb i Söderköping
Anela rekommenderar den som har möjligheten att åka till Söderköping som turist eller på uppdrag som konsult. Staden har ett rikt turistliv och den godaste glassen berättar hon. Foton: Privata

Har du upptäckt något om konsultlivet som du inte visste innan du började jobba som konsult?
Massor, speciellt när jag pratar med andra konsulter. Jag har också lärt mig att varje uppdrag är unikt på sitt sätt, både i upplägg och behov. Jag tycker verkligen att det är spännande att komma till en ny arbetsplats, träffa nya kollegor och knyta nya kontakter. Även fast alla arbetar under samma lagar så har olika arbetsplatser olika rutiner och arbetssätt, vilket gör att man ständigt lär sig nya saker och nya system. Det är väldigt bra att ha det i sitt CV tycker jag.  

Hur tycker du att samarbetet med din konsultchef fungerar och hur skulle du beskriva er relation?
– Jag och Pantea, som är min konsultchef, har jobbat tillsammans sedan jag började som konsult på Dedicare. Vi känns mer som vänner och jag vill verkligen säga att hon är en så bra chef, faktiskt den bästa jag någonsin haft. Hon har sedan starten stöttat mig i allt. Vi har tät kontakt och hon finns alltid tillgänglig när jag behöver henne, alltid närvarande och trygg.   


Anela berättar om hur viktigt det är att ha en bra chef och kontaktperson, speciellt i arbetet som konsult som annars tidvis kanske kan kännas lite ensamt. Hon säger också att det har varit väldigt viktigt för henne att ha nära kontakt med Pantea som har varit lyhörd när det kommit till hennes behov och önskemål gällande uppdrag.

 

Är det något som du tror är extra viktigt att ha i åtanke för att hitta rätt upplägg?
– Att man ska vara flexibel. Kunderna är ju i fokus och som konsulter behöver vi lyssna till behoven som finns på varje uppdrag. Ibland kanske man kommer in som resurs och avlastning i en krissituation på en arbetsplats och då gäller det att man är lyhörd.  Något jag haft glädje av är att jag är väldigt snabblärd och sätter mig snabbt in i nya uppdrag. Men inför det första uppdraget var jag nervös för att de skulle förvänta sig att jag skulle börja leverera i samma sekund som jag kom dit. Men jag lärde mig sedan att man alltid har lite tid på sig att landa och få en uppstart. Det kan se olika ut på olika arbetsplatser såklart, men nu efter några uppdrag så vet jag hur det går till och känner mig trygg i mig själv.

 

”Men herregud, ska jag säga upp min fasta anställning för ett uppdrag på 2–3 månader?”


Har du några tips, insikter eller råd till den som är nyfiken på att prova på livet som konsult?

Ja, jag ska erkänna att jag var lite skeptisk i början då jag ändå hade en tillsvidareanställning och det kändes läskigt att lämna den, trots att målbilden var just att bli konsult. Jag tänkte ”men herregud, ska jag säga upp min fasta anställning för ett uppdrag på 2–3 månader?” 
Men sen tänkte jag på alla fördelarna, erfarenheten och Pantea lugnade mig. Hon fick mig att känna mig trygg och våga. Det blev helt rätt och det bästa beslutet jag fattat i mitt liv. Så mitt råd är att våga! 

Vi riktar ett stort tack till Anela som tog sig tiden och lät sig intervjuas av oss och vi önskar dig all lycka i framtiden. Vi är övertygade om att du kommer lyckas med allt du tar dig för och vi är glada att du valt att vara konsult hos oss på Dedicare! 

Är du nyfiken på dina möjligheter som socionomkonsult?

Vill du veta mer om hur det är att jobba som socionomkonsult med Dedicare, förmåner och om våra spännande uppdrag? Gör en intresseanmälan nedan så berättar vi mer om dina möjligheter. Tillsammans hittar vi ett upplägg som passar dig.

  • Hitta uppdrag

  • Vill du veta mer och är nyfiken på våra lediga uppdrag? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.
  • Vi bryr oss om din personliga integritet. Dedicare behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i vår integritetspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.