Sjuksköterskan Liisa utforskar världen, nästa stopp; Falklandsöarna

Namn: Liisa
Ålder: 44 år
Bor: Gislaved i Småland

Liisa i Namibia. Foto: Privat.

Liisa är sjuksköterskan som genom sitt karriärsval kunnat följa både sin passion för resor och för människor. Nyfikenheten på nya kulturer, upplevelser och möten har tagit henne över hela världen. Här är hennes berättelse om hur det kommer sig att nästa stopp blir Falklandsöarna, vad hon ser fram emot och några tips till den som är nyfiken på att jobba utomlands.

Berätta lite om din bakgrund?
– Jag är en utbildad sjuksköterska och har jobbat inom vården sedan jag var 16 år gammal. Både hemma i Sverige med även några år utomlands. Min erfarenhet sträcker sig från personlig assistans till internationellt arbete med NGO:er i Danmark med uppdrag i Indien och Namibia. Jag har även arbetat på 1177 i Thailand. En termin av min utbildning tillbringade jag i Sydafrika, vilket var en fantastisk erfarenhet. Jag har alltid vetat att jag ska jobba inom vården, och under pandemin blev det ännu mer intressant och utmanande. Under den tiden arbetade jag på en vårdcentral här i Gislaved. Jag har aldrig ångrat mitt val att bli sjuksköterska.

Foto: Privat.

Vad väckte tanken och vad lockade dig till Falklandsöarna?
– Det hela började med att jag såg en annons på Instagram som fångade mitt intresse. Jag älskar att resa, upptäcka nya platser och möta nya människor. Dessutom älskar jag det jag gör i mitt yrke. Uppdraget på Falklandsöarna verkade vara en perfekt kombination av allt jag älskar. Och vilken spännande plats, dit får man inte möjlighet att åka speciellt ofta.

Varför väljer du att åka?
– Jag har alltid varit fascinerad av att utforska olika delar av världen. Dessutom har jag många vänner internationellt och det har gett mig en bredare syn på världen. Sverige är unikt på många sätt, och det kändes som en möjlighet att se hur vården fungerar i en ny del av världen. För mig handlar det om att få ett större perspektiv och förståelse för hur människor över hela världen lever och får vård.

Pingviner på Falklandsöarna.

Hur gick beslutsprocessen till?
– Beslutsprocessen var relativt enkel. Jag visste att om jag fick erbjudandet var jag redo att ta det, så det var inget svårt beslut.

”Jag visste att om jag fick erbjudandet var jag redo att ta det”


Vilka möjligheter tror du att det kommer att ge dig?
– Det är svårt att veta exakt innan jag är på plats, men jag är öppen för alla spännande möjligheter. Jag utbildade mig till sjuksköterska just för att det öppnar upp för att se världen samtidigt som jag jobbar. Alla mina resor har gett mig någonting, det finns alltid möjligheter som inte går att förutspå.

Sjuksköterskan utforskar världen
”Jag har alltid varit fascinerad av att utforska olika delar av världen.” -Liisa. Foto: Privat.

Vad ser du mest fram emot på Falklandsöarna?
– Fascinerande att vara så långt bort från annan civilisation. Om inte Sydpolen, så nästan! Jag ser fram emot allt, men speciellt jobbet, platsen och människorna kombinerat. Att vara utanför sin bekväma miljö får en att växa, både som sjuksköterska och som person.

”Fascinerande att vara så långt bort från annan civilisation. Om inte Sydpolen, så nästan!”


Hur har ditt samarbete med Dedicare varit?
– Mitt samarbete med Dedicare har varit utmärkt. De har varit stöttande och hjälpsamma genom hela processen. Efter att jag sett annonsen skickade jag in mitt CV och hade en intervju med Dedicare. Jag fick bra information och möttes av trevliga människor som gjorde processen smidig.

Har du några tips, insikter eller råd till den som är nyfiken på att prova på livet som konsult utomlands?
– Mitt råd är att våga prova. Det mesta löser sig, och det finns alltid vänliga och hjälpsamma människor som kan hjälpa dig. Ha ett öppet sinne och fokusera på att du älskar ditt jobb – platsen blir mindre viktig, en bonus.

Foto: Privat.

Har språket varit en utmaning på någon av dina resor?
– På vissa platser har jag lärt mig lite av det lokala språket, men de flesta pratar engelska. Det finns också tolkar som hjälper till när det behövs, och att arbeta tillsammans med en tolk är en kunskap jag har tagit med mig hem. Det är en viktig insikt att förstå hur det skulle kännas att inte kunna språket, och jag är ödmjuk inför det.

Har du någon speciell destination du vill dela med dig av?
– Sydafrika har en speciell plats i mitt hjärta, och jag rekommenderar att utforska landet. Jag älskade också att resa runt Nya Zeeland. Alla platser har något att ge.

Sjuksköterskan utforskar världen
Foto: Privat.

Vad tror du är bra att höra för någon som funderar på att ta steget att arbeta utomlands?
– Om du funderar på att ta steget, börja med att ta kontakt och prata med någon som har varit i samma process. Det hjälper dig att ta bort det som känns skrämmande. Oftast blir det en fantastisk resa, och du lär dig så mycket på vägen. Jag har aldrig ångrat någon av mina resor. Testa!

Tack för att du tog dig tid att prata med oss Liisa. Stort lycka till och njut av upplevelsen på Falklandsöarna!

  • Gör en intresseanmälan

  • Vill du veta mer och är nyfiken på våra lediga uppdrag? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.
  • Vi bryr oss om din personliga integritet. Dedicare behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i vår integritetspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.