Sjuksköterskan Susanne: ”Det som är bäst med alltihop är friheten”

Namn: Susanne
Ålder: 60 år
Bor: Bjurholm

När vi pratar med Susanne är hon hemma i Bjurholm över helgen. Som konsult via Dedicare har hon just nu ett uppdrag på hemsjukvården i Lycksele. Hon är en erfaren sjuksköterska som för två år sedan tog steget med hjälp av mycket stöttning från familjen – Susanne strålar av entusiasm när hon berättar om sin nya karriär som konsult. Följ med när vi tar del av Susannes erfarenhet av att våga testa någonting nytt, något som varit givande både för henne personligen och professionellt.

Vi tar det från början, varför gick du över till att bli konsult?

– Det började med att jag sa upp mig, jag tyckte inte att det var kul att gå till jobbet längre och kände att jag behövde göra en förändring. Det var gruvsamt att ta första steget, men sedan dess har det bara varit bra. Jag fick äntligen tillbaka glädjen för jobbet. Innan skiftet till konsult hos Dedicare kändes arbetet likgiltigt. Nu är det det bästa jag vet.

Under corona fick jag en insikt om hur jag egentligen kände. Tidigare hade jag tänkt att jag borde vara nöjd med det jag har. Men någonting skiftade och jag vågade äntligen ta steget.

Det kan såklart kännas som ett stort steg, hur var det att ta steget?

– Utvecklande såklart, men jag har blivit så fint välkomnad till mina uppdrag. Jag trivs fantastiskt bra med både min konsultchef på Dedicare och chefen på uppdraget. Att min första uppdrag var just i Lycksele var perfekt, vi bodde där innan vi flyttade till Bjurholm så det kändes bekant. Ett bra första steg helt enkelt.

Familjen stöttade mig massor, det var de som pushade för att jag skulle våga ta steget och prova på att jobba som konsult.

Berätta lite om ditt uppdrag! Vi är så nyfikna på att få höra hur en arbetsdag för dig kan se ut.

– Just nu arbetar jag med hemsjukvård, någonting jag tycker väldigt mycket om. Det passar mig bra, arbetet är tungt men dagarna går fort och det känns verkligen som att jag gör skillnad. Ofta börjar jag halv åtta och jobbar fram till klockan fem. Under arbetsdagen har jag en timmes rast och då försöker jag koppla bort telefonen så man verkligen har rast. Och mina tidigare erfarenheter från hemsjukvården hjälper till, jag känner mig trygg i arbetet med äldre.

Jag uppskattar friheten med hemsjukvården, man får vara ute hos vårdtagaren och det är ett väldigt varierat arbete där det händer mycket. Nu vill jag åka till jobbet och jag känner mig uppskattad på ett annat sätt jämfört med tidigare anställning.

Vad upplever du är det bästa med att jobba som konsult?

– Det som är bäst med alltihop är friheten. Som fast anställd har du fem veckors semester och det är allt. Som konsult hos Dedicare har du friheten att själv styra hur mycket du vill jobba och när du vill vara ledig.

”Det som är bäst med alltihop är friheten.”

Som konsult får jag också mer tid till att fokusera på jobbet och patienterna då jag behöver inte närvara på alla möten som vid en fast anställning.

Finns det några rädslor du hade inför att bli konsult men som sen försvann?

– Det var såklart nervöst hur man skulle bli mottagen av de nya kollegorna och allt sånt. Man kan tro att man inte skulle vara uppskattad när man kommer in via bemanning, men jag har blivit en i personalen sedan dag ett.

Vi är så glada över att ha dig hos oss! Hur länge har du jobbat som konsult på Dedicare?

– Jag började i februari 2022, så lite mer än två år idag. Och jag har bara positivt att säga om samarbetet med Dedicare. Linda, min konsultchef på Dedicare, har varit jättepositiv och tillmötesgående. Eftersom allting är nytt har jag uppskattat all bra stöttning jag fått och snabba svar på mina frågor.

För mig är det viktigt att ha bra arbetskamrater, att det är bra stämning på arbetet och att alla får vara precis så som de är med högt i tak och mycket skratt. Så det har varit viktigt i mitt val av uppdrag. Det har min konsultchef hjälp till att hitta.

Har du några tips och råd till andra som är nyfikna på att testa livet som konsult?

– Att våga prova! Det tycker jag verkligen. Du har inget att förlora, det finns så mycket möjligheter för att utvecklas och passar det inte kan man alltid prova något annat.

”Du har inget att förlora, det finns så mycket möjligheter för att utvecklas och passar det inte kan man alltid prova något annat.”

Det kändes lite konstigt att ta steget till att bli konsult. Omgivningen ifrågasatte varför man ska säga upp sig när man har ett jobb och det är nära dit. Men det har varit så lyckat, jag skulle göra om det igen utan att tveka.

Finns det något annan oväntad bonus med konsultyrket?

– Jag har fått fina vänner och kontakter som jag inte hade mött annars. Det är fint att lära känna nya människor och få erfarenheter från andra platser. Det blir en speciell gemenskap med andra konsulter.

Du nämner att friheten är något av det bästa med konsultyrket, finns det något särskilt som du upplever är extra givande för din fritid?

– På fritiden brukar vi träna och vara aktiva. Vi spenderar mycket tid i vår stuga. Och jag älskar också matlagning. I födelsedagspresent har jag fått upplevelsen att laga mat med en stjärnkock, så roligt. Så den veckan blir det ledigt från uppdraget, och trots det kommer jag kunna ta många veckor ledigt även i sommar. Det ser jag fram emot.

Tack för att du tog dig tid att prata med oss Susanne. Stort lycka till på konsultuppdraget!