Socionomkonsulten Rebecca: “Istället för att önska kan man kasta sig ut och testa”

Namn: Rebecca
Ålder: 38
Familj: Man och en dotter på 3 år
Bor: Helsingborg 

Fotograf: Rebecka Wendesten

Rebecca är socionomkonsulten som tycker att friheten som konsultlivet ger henne är det bästa. På konsultuppdrag så jobbar hon nära hantverket som utredare och kan lägga all sin arbetstid på klienterna och känna att hon gör skillnad. När hon inte jobbar som utredare reser hon runt i landet och föreläser om sina egna erfarenheter som socialsekreterare men också från sin barndom då hon själv varit familje- och jourhemsplacerad.

När blev du färdigutbildad socionom och hur har din karriär sett ut?
– Jag blev färdig socionom våren 2016. Egentligen skulle jag absolut inte bli socionom då jag själv varit placerad som barn och hade dåliga erfarenheter av socialtjänsten. Jag hade fått det värsta av socialtjänsten under min uppväxt och kände att jag inte ville beblanda mig med dem. Men så började jag jobba på ett volontärcafé för hemlösa och flera jag mötte där sa “Du borde bli socionom, Rebecca”. En tid senare började jag på socionomprogrammet, vill man förändra något är det bäst att göra det från insidan.

Vad var det som gjorde att du valde att arbeta som konsult?
– För min del var det att kunna kombinera mitt bolag, där jag reser runt och föreläser, med att fortsätta vara nära hantverket som utredare. Jag ville åt friheten att kunna styra min tid. Som konsult slipper du dessutom allt “organisatoriskt tjafs”. Du kan ta ett uppdrag i en kommun och gå in helhjärtat och göra ett jäkligt bra jobb som utredare. Värdet för mig är att kunna fokusera på mitt jobb och på familjerna, det får jag göra som konsult och det är det bästa tycker jag. 

Berätta lite om hur det varit att jobba med tidigare arbetsgivare jämfört med Dedicare.
Jag har haft turen att arbeta med bra företag och personer inom konsultbranschen, även innan Dedicare. Eva, min konsultchef, är superbra och vi har verkligen god kontakt, hon hör av sig regelbundet och gör verkligen det där lilla extra. Det är inte alltid så för oss som är underkonsulter, men hon får mig att känna som att jag är hennes enda konsult. När jag är sjuk kollar hon läget och bryr sig. Jag känner mig ompysslad av min konsultchef.

Hur skulle du säga att livet som konsult har påverkat ditt arbetsliv till skillnad från innan?
– Friheten är det bästa, jag kan ofta jobba hemifrån mycket vilket gynnar mitt privatliv, då orkar jag jobba mer och kan styra själv. Jag får gå in och vara en konsult som avlastar, det är skönt!

Din konsultchef är ju själv socionom i grunden, hur tror du att det påverkar hennes förmåga att ge dig rätt stöttning?
– jag tänker att har du socionomutbildning själv och har jobbat i branschen, då har du också förståelsen om de organisatoriska utmaningarna som jag som konsult kan stå inför. Det är en sådan fördel att ha en konsultchef som jobbat i branschen och vet vad man talar om.

Har du några tips/råd/insikter till andra som är nyfikna på att testa livet som konsult? Är det något som du tror är extra viktigt att tänka på för att hitta ett upplägg som känns rätt?
– Jag skulle säga att man behöver ha ett par år på nacken som socionom innan man blir konsult då man generellt inte har lång introduktion när man börjar ett uppdrag. Du behöver vara trygg i dig själv och kunna ta reda på saker och leta information – du måste gilla frågetecken. Personligen har jag satt som rutin att jag alltid är på plats de två första veckorna för att visa att jag är där för gruppen. Då kommer man in på ett annat sätt och kan visa att man verkligen är där för att jobba. Är man rädd att konsultbranschen är osäker så finns det ju alltid fasta tjänster att söka. Jag brukar tänka att man ångrar bara det man inte gjort, inte det man gjort. Istället för att önska kan man pröva, kasta sig ut och testa!

Vill du läsa mer om Rebeccas föreläsningar kan du kika in på hennes hemsida: www.rebeccasvensson.com
Tack för att du tog dig för denna intervjun Rebecca. Stort lycka till i framtiden och på kommande uppdrag!

  • Gör en intresseanmälan

  • Vill du veta mer och är nyfiken på våra lediga uppdrag? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.
  • Vi bryr oss om din personliga integritet. Dedicare behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i vår integritetspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.