Milkrun Care och Dedicare vaccinerar i Botkyrka och Rinkeby-Kista från buss

Vaccinationen mot covid-19 går snabbt framåt och flest vaccinerade finns i gruppen 75-plus. Samtidigt har några stadsdelar i Stockholm bland annat Rinkeby-Kista och Botkyrka cirka tio procent lägre vaccinationsgrad än länets genomsnitt. Kommunerna har därför tagit hjälp av Milkrun Care med sjuksköterskor från Dedicare för att bistå med vaccinering från buss. Vi har träffat Liselott Ek, verksamhetsansvarig på Milkrun som här berättar om initiativet.

– Vi har från i slutet på maj haft en buss i söderort: Alby, Fittja och Hallunda, samt en buss i norrort: Tensta, Husby och Rinkeby. Verksamheten är väl mottagen av invånare som kommer och vaccinerar sig, och vi har på detta sätt via drop in-vaccination kunnat hjälpa individer som kan haft svårt att boka sin tid av olika anledningar. Vi har arbetat hårt med närsamhället och samverkat med olika samfund och kommunen – allt för att informera om att man kan vaccinera sig på ett enkelt sätt i bussen, säger Liselott.

Foto: Milkrun Care

Har ni stött på några utmaningar?

– Det skulle behövas ytterligare information och mer relationsskapande verksamhet av uppsökande karaktär. Vi ser ett problem med att få ut budskapet att det är viktigt inte bara för sig själv utan även för nära och kära att man tar vaccinet.

Foto: Milkrun Care

Hur har samarbetet fungerat med Dedicare?

– Vi har haft nöjet att bemanna våra bussar med sjuksköterskor och distriktssköterskor från er på Dedicare och samarbetet har varit fantastiskt. Vi har fått kompetenta sjuksköterskor som är rätt rekryterade av er för uppdraget. Vi har inte tidigare hyrt sjuksköterskor via er men jag har själv arbetat som distriktssköterska för Dedicare i både Sverige och Norge och har alltid trivts bra i de uppdrag jag tagit.

Vad händer sen? 

– När uppdraget avslutas i september kommer vi förmodligen att fortsätta att vaccinera under oktober och november på gymnasieskolor och eventuellt köpcentrum.