På äventyr i Norge – livet som bemanningssjuksköterska

Bemanningssjuksköterskan John Erik trivs med livet som konsult och har hittat en fin balans mellan jobb och fritid. Här berättar han om sina upplevelser av fantastiska Norge och hur det är att jobba som vårdkonsult hos Dedicare.

Vad är det bästa med livet som bemanningssjuksköterska?

Jag är född och uppvuxen i Norge, men har sedan 2012 bott en del i Spanien. Jag har länge velat hitta ett sätt att kombinera min kärlek till Spanien med regelbundna vistelser i Norge och genom att arbeta för Dedicare har jag fått möjlighet till just detta. Jag får dessutom jobba på ett sätt där jag lär mig något nytt varje dag.

Under 2018 påbörjade jag en vidareutbildning som jag nu kommer att avsluta under sommaren 2020. Det bästa är att jag haft möjlighet att styra min tid under utbildningen och kunnat arbeta lite mindre i perioder när jag har haft många föreläsningar. Det hade jag aldrig kunnat göra på samma sätt om jag hade haft fast anställning.

Vilken är den största skillnaden mellan att vara anställd och vårdkonsult?

Jag fri att bestämma när och var jag vill arbeta. Jag var tidigare fast anställd inom sjukvården i många år, men jag upptäckte att tid är lika värdefullt som pengar. Att arbeta mycket i perioder och mindre i andra skapar en bra balans mellan arbete och fritid tycker jag. Det har också gett mig möjlighet att upptäcka nya platser i Norge som jag inte upplevt tidigare.

Sommaren 2018 tillbringade jag tre månader på ett vårdhem i hjärtat av en fjord i Sogn og Fjordane. Det var en fantastisk sommar där jag kunde vandra i bergen på fritiden. Det fanns inte många affärer, men den lilla byn erbjöd orörd natur och ett lugn som gjorde att jag kom i kontakt med mig själv. Jag kommer aldrig att glömma hur härligt det var att gå från jobbet på eftermiddagen och cykla in i skogen och kasta mig ned i det uppfriskande bergsvattnet. Det är Norge som bäst.

Har du några tips till andra som vill ta steget och jobba som bemanningssjuksköterska i Norge?

Mitt råd är att ta steget innan det är för sent. Du har inget att förlora – snarare tvärtom – du får en möjlighet att utvecklas både som sjuksköterska och som person. Att sätta sig i situationer där du utmanas professionellt gör att du ser saker på nya sätt. Norge är också ett stort land med många okända smultronställen att upptäcka. Så vad väntar du på?