5 saker att tänka på när du vill byta jobb

Jobbet är för många mer än ett sätt att tjäna pengar, det är också en del av det som formar oss som individer. Just därför är det sällan enkelt att byta arbetsplats då mycket ska stämma för att man ska våga ta klivet. Kanske är det viktigt att jobbet ger möjlighet till utveckling, att det bidrar till människors välmående eller att det erbjuder allt på samma gång. Fördelar och nackdelar ska vägas mot varandra och ibland väger tryggheten i den nuvarande tjänsten tyngst. Men för dig som är redo för en ny utmaning så finns det en del saker att tänka på.

1. Vara kvar eller sluta?

Det första steget är ta reda på vad det är du känner – byta jobb eller inte? Vill du stanna kvar och försöka förbättra din situation, eller är du redo att söka något nytt? Att känna olust över att börja jobba igen efter semestern är inte ovanligt, och kanske inget du bör agera på om jobbet i grunden är kul. Beror känslan däremot på din arbetssituation så ska du fundera över att göra något åt saken. Att vara passivt missnöjd tar på krafterna, och kan vara direkt ohälsosamt. När du väl har bestämt dig kommer det vara mycket lättare att komma dit du vill.

2. Ta reda på vad det är du egentligen söker

Om du bestämt dig för att byta jobb är det klokt att först sätta en tydlig målbild. Kanske är du ute efter en förändring, men saknar en konkret uppfattning över vad det är du söker. Här kan du ta hjälp av ett antal frågeställningar för att lättare komma vidare:

  • Vad vill jag jobba med, och var?
  • Vilken typ av verksamhet trivs jag i?
  • Vilken företagskultur passar mig?
  • Inom vilka områden kan jag bidra?
  • Vad saknar jag i min nuvarande roll?
  • Vill jag ha kvar något av det jag har idag?
  • Söker jag samma arbete men hos en annan arbetsgivare?

Lista ned dina tankar så har du kommit en bit på vägen.

3. Tänk brett!

Om du känner att det är svårt att hitta svar på vad du söker är konsultrollen en möjlig väg framåt. Som konsult får du möjlighet att prova olika typer av uppdragsgivare och att använda din kompetens på en rad olika arbetsplatser, och du ges därför möjlighet att utveckla dig själv, både personligt och yrkesmässigt. Kanske märker du att flexibiliteten och ombytet passar dig, eller så har du genom dina olika uppdrag fått en tydligare bild av hos vilken typ arbetsgivare du skulle vilja ta en fast tjänst. Vill du komma i kontakt med Dedicares konsultverksamhet, kontakta oss gärna eller läs om fördelarna att jobba som konsult för Dedicare. Är du inte redo för konsultrollen utan söker en fast tjänst finns även våra rekryteringsansvariga till hands för att bolla olika vägar framåt.

4. Kom i gång med jobbsökandet

Ibland har man tur att bli headhuntad till drömjobbet, men i de allra flesta fall ligger det hårt arbete bakom varje ny tjänst. Vi rekommenderar att lägga lite tid och engagemang på ditt jobbsökande för att få bästa resultat. Hur ofta du letar är inte det viktiga – det kan göras snabbt, någon gång om dagen, eller samlat en gång i veckan. Det viktigaste är att det görs till en rutin.

5. Stick ut i mängden

Utöver Arbetsförmedlingen kan du söka jobb på LinkedIn, stora jobbsajter och på sociala medier. Du kan kontakta bemannings- och rekryteringsbolag, samt olika verksamheters egna lediga jobb-sidor och sociala medier. Ytterligare tips är att skapa kontakt med rekryterare på Linkedin, se till att hålla din profil uppdaterad med såväl erfarenheter som utbildningar. När du söker en specifik tjänst, se till att berätta varför just den tilltalar dig. Vill du verkligen sticka ut i mängden, så skickar du med en liten filmsnutt där du berättar varför du är den rätte för tjänsten.

På vår söksida för lediga tjänster kan du hitta några av våra jobbannonser. Vi lägger bara ut en bråkdel av de tjänster vi tillsätter så lägg därför in dig i vår kandidatbas och gör dig sökbar.

Lycka till med ditt jobbsökande!

Jobba som konsult eller sök fast tjänst med Dedicare

Med oss behöver du inte ge avkall på din trygghet. Med oss som konsult är du ansluten till kollektivavtal och vi ger fina villkor med bra pensions- och försäkringsavsättningar. Vi verkar inom vård, life science och socialt arbete, och vi har avtal med både regionala, kommunala och privata aktörer. Det innebär ett urval av uppdrag och fasta tjänster i olika kulturer och miljöer. Vi har över 25-års erfarenhet och ett stort nätverk av kundföretag och kan därför hjälpa till att hitta ett jobb som passar just dig. Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha tips, eller om du har frågor.