Hoppa till innehåll

Hur mycket får en läkare i lön?

Lönen för läkare varierar beroende på utbildningsnivå. En BT-läkare (tidigare AT-läkare) med fast anställning tjänar i genomsnitt 37 300 kr i månaden, en ST-läkare 53 000 kr och en specialistläkare omkring 86 400 kr, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Lönen kan också variera beroende på om jobbet finns inom den offentliga eller privata sektorn, och om läkaren har en fast anställning eller är hyrläkare/konsultläkare/bemanningsläkare.

En läkares lön styrs förutom utbildningsnivå och inriktning även av många andra faktorer, såsom arbetsplats och arbetslivserfarenhet.

Vilken ingångslön har en läkare?

En nyexaminerad/nylegitimerad ansöker om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen och kan därefter arbeta som läkare. Arbetsmarknaden är god för läkare och ingångslönen varierar beroende på vilken tjänst man söker. Lönen sätts individuellt och baseras på kompetens, erfarenhet och tjänst. För att se mer specifikt vad läkare i början av karriären tjänar, kan man titta på genomsnittet för BT- och ST-läkare.

Snittlön för en BT-läkare

Bastjänstgöring (BT) är en del av den nya specialiseringstjänstgöringen (ST) för läkare i Sverige. Allmäntjänstgöringen (AT) har tidigare varit obligatorisk för att få läkarlegitimation, men kommer att tas bort. Medianlönen i hela landet ligger omkring 37 300 kronor i månaden för en läkare som gör BT.

Snittlön för en ST-läkare

ST-tjänstgöring står för specialiseringstjänstgöring (ST) och är ett steg till att bli specialistläkare. Olika verksamheter inom sjukhus, primärvård, psykiatri och geriatrik anställer ST-läkare. Enligt SCB var medellönen för ST-läkare 53 000 kr 2022.

Snittlön för en specialistläkare

Medellönen för specialistläkare 2022 var 86 400 kr. Under ST-tjänstgöring fördjupar sig läkaren inom en medicinsk specialitet, och i Sverige finns 63 specialiteter. Vilken gren läkaren arbetar inom har även betydelse. Exempelvis tjänar en psykiatriker cirka 83 200 kr, en kirurg 79 200 kr och en rättsläkare 86 400 kr i månaden.

Snittlöner i privat sektor jämfört med offentlig sektor

Enligt Sveriges Akademiker specialistutbildar sig de flesta läkare i Sverige, och en specialistläkares lön varierar beroende på om denne jobbar inom offentlig eller privat sektor. 2022 tjänade en läkare i offentlig sektor 86 900 kr i genomsnitt, och i privat sektor 84 600 kr. Här är alla typer av läkare inräknade.

Faktorer som påverkar lönen som läkare

En läkares lön bestäms av faktorer såsom arbetslivserfarenhet och utbildningsbakgrund. Den geografiska platsen har även betydelse för lönesättning. På platser där det är brist på vårdpersonal brukar lönerna vara högre för att kunna attrahera och behålla personal.

En läkares lön påverkas även av arbetstider och om arbetet är förlagt till dag, natt eller helg. Natt och helg ger i regel högre ersättning än dagtid. På akutsjukhus eller annan dygnet-runt-verksamhet kan även jour- och beredskapsersättning tillkomma utöver grundlön.

En annan lönefaktor är läkarens anställningsform. En hyrläkare har ofta högre lön jämfört med en läkare som är fast anställd.

Många fördelar som hyrläkare

Här har vi listat några fördelar med att jobba som bemanningsläkare med Dedicare. Kontakta oss om du vill veta mer om vad vi har att erbjuda just dig.

  • Vi samarbetar med en mängd olika företag med både spännande och utvecklande uppdrag där du kan göra skillnad.
  • Som konsult fokuserar du fullt ut på patientnära uppgifter.
  • Med oss väljer du själv, var, när och hur mycket du vill arbeta.
  • Du kommer att vara efterlängtad på ditt uppdrag, och du kommer att kunna göra verklig skillnad för verksamheten och patienten.
  • Vi har lång erfarenhet av läkarbemanning och hjälper dig med allt runtomkring ditt uppdrag och vi stöttar när det behövs.
  • Vi erbjuder trygga anställningsvillkor och hjälper till med allt från resa till boende. Dessutom omfattas du av kollektivavtalsenliga försäkringar.
  • Du väljer själv om du vill jobba som anställd eller via eget bolag.

Jobba som läkare med Dedicare

Vi på Dedicare tycker att en läkare ska kunna välja en flexibel konsultroll framför en fast anställning, och erbjudas samma möjligheter till karriärutveckling som inom andra branscher. Du är ansluten till kollektivavtal och får även försäkringar och bra förmåner med oss. Därtill står vi i många fall även för resa och boende. Lönen hos oss varierar beroende på uppdrag men är alltid konkurrenskraftig. Flera av de läkare som väljer att jobba med oss gör det via sitt eget bolag. Är du intresserad av att veta mer om hur det fungerar att jobba som underkonsult via Dedicare? Välkommen att höra av dig så berättar vi mer!

Kontakta oss

Vill du veta mer om hur det är att jobba som läkare med Dedicare? Välkommen att höra av dig så berättar vi mer!

  • Intresseanmälan

  • Vi har alltid många fler uppdrag än vi annonserar. Fyll i dina kontaktuppgifter så berättar vi mer!

  • Vi bryr oss om din personliga integritet. Dedicare behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i vår integritetspolicy.

Källor

Saco
Slf
SCB
Läkartidningen
Socialstyrelsen